Povești pescărești și gusturi de neuitat

În trecut, toți târgoveții promiteau pește abia prins, de atunci când îl băgai în plasă sau îl încărcai în camion încă mai puteai să-i simți mușchii zvâcnind.

Bucățile proaspete urmau să sfârâie pe grătar sau să răspândească mirosuri ademenitoare din oalele cu ciorbă din bucătăriile restaurantelor sau cârciumilor cu ștaif care voiau să desfete clienții cu cele mai bune preparate.

Nu ne-am lăsat mai prejos și am făcut un obicei care durează de peste jumătate de secol să servim la Restaurantul Pescăruș preparate din pește la fel de proaspăt ca cel din piețele de pește de odinioară. Tot timpul anului. Și, cum la vremuri noi se cuvin, uneori, obiceiuri vechi, am regândit piața de pește și am transformat-o în regulă la noi în restaurant. Peștii așezați pe fulgi de gheață așteaptă să fie aleși de clienții pofticioși care ne calcă pragul la final de săptămână.

Știm, e de pomină vorba pescarului despre mărimea peștelui prins care devine, mereu, mai mare, și mai mare, și mai mare cu fiecare ocazie cu care povestește partida de pescuit. Că mulți sunt aceea care-au auzit de atâtea ori cum guta întinsă periculos avea la capăt un pește imens, îmblânzit cu greu, la limită, de un undițaș iscusit și-o mulinetă rezistentă. Eroul necontestat, pescarul, face el ce face, iese întotdeauna triumfător și povestește cu ochii sclipind despre captura epocală. Asta până la următoarea partidă de pescuit care se promite mai crâncenă în lupta cu peștii și mai îmbelșugată când vine vorba de captură.

Tocmai pentru că știm că-i mereu discutabilă sinceritatea când vine vorba despre cât de mari și buni sunt peștii care ajung în farfuriile amatorilor de astfel de preparate, oaspeții sunt invitați să-și aleagă cu mâna lor, după bunul plac și inimă, direct de pe gheață, ce urmează apoi să fie gătit cu grijă și măiestrie de bucătar. Rumeniți la cuptor, în tigaie sau pe grătar, peștii sunt transformați în delicii de neuitat pentru clienți vechi și noi.

Nu ne încurcăm, când e vorba să facem treabă bună, așa că cele mai bune condimente și ingrediente intră în joc, gata să răsfețe peștii și să-i transforme în mese de poveste. Sucul de lămâie proaspăt, abia stors din jumătățile zemoase, desăvârșește și el mai toate felurile de mâncare și echilibrează gustul care aduce aminte de tumultul de senzații pe care le oferă valurile mărilor și oceanele cu apă infinit de albastră.

Clienți să fie, că piața noastră de pește e pregătită să îndeplinească poftele oricărui oaspete care vrea să-și desfete inima cu cele mai proaspete preparate. Zilnic, de vineri până duminică.

No Comments Yet

Lasa un comentariu

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

2 × five =