Cu siguranță, faima prosecco a crescut exponențial în ultimii ani. Acest vin spumant italienesc și-a făcut loc încet dar sigur pe mesele și în preferințele consumatorilor, devenind o băutură foarte la apreciată.
Cu toate că efectele crizei economice din 2008 au fost devastatoare pentru multe domenii, paradoxal, vinul italienesc prosecco se pare că a avut numai de câștigat. Văzut ca o alternativă a mult mai scumpei șampanii, acesta a început să fie consumat pe scară tot mai largă.
Ce este prosecco?
Prosecco este un vin alb, spumant, răcoritor și aromat, care se produce exclusiv doar din soiul de struguri Glera. Regulile permit totuși ca în cupaj să fie folosite și alte soiuri, cum ar fi Chardonnay sau Pinot Grigio, dar acestea nu trebuie să depășească 15% din cantitatea totală de struguri.
Chiar dacă este cunoscut ca un spumant (există și variantele frizzante – demi-acidulat sau tranquillo – liniștit), așa cum este și șampania, între cele două vinuri există o mare diferență și anume metoda de producere. Fermentarea prosecco se realizează în tancuri din inox, după metoda Charmat, spre deosebire de șampanie în cazul căreia fermentarea are loc în sticle, caz în care procedeul de fabricație este mai anevoios și durează mai mult, unul dintre motivele pentru care și prețul este mai mare.
Unde se produce?
Teoretic, vinul prosecco se produce în nord-vestul Italiei, în regiunile Veneto și Friuli Venezia Giulia, însă în practică, acest vin poate fi produs oriunde în lume atâta vreme cât se folosesc struguri Glera în proporție de 85%. În această privință, italienii nu au reușit (încă) să țină pasul cu producătorii francezi de șampanie care au depus eforturi imense pentru a-și proteja produsul și au reușit în mare măsură – după cum probabil știți, este ilegal să folosești denumirea de șampanie pentru un vin produs în afara acestei regiuni, chiar dacă este produs din aceeași materie primă și cu aceleași metode.
Totuși, dacă doriți să vă bucurați de un prosecco de calitate, atunci alegeți unul produs în Italia, în zonele mai sus menționate. Cele mai renumite prosecco care poartă apelativul DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita) se produc pe colinele satelor Conegliano și Valdobbiadene din provincia Treviso, ce aparține regiunii Veneto și în mica localitate Colli Asolani, mai puțin cunoscută publicului larg, însă foarte renumită printre iubitorii de prosecco.
Cum îl consumăm?
În ceea ce privește ocaziile de consum, vinul prosecco este în principal un aperitiv – el se servește de obicei înaintea mesei, bine răcit, în pahare înalte – flute, care păstrează temperatura optimă mai mult timp și pun în valoare perlajul. Este un vin cu o concentrație alcoolică scăzută, 11-12%, proaspăt și lejer, cu o aromă ce amintește de merele galbene, pere sau piersici, dar care păstrează totuși caracterul mineral al solurilor din regiunile unde se produce. Se asociază foarte bine cu gustări ce conțin mozzarella, bresaola, prosciutto, pastă de măsline, pește și fructe de mare sau cu salatele ușoare.
În general, prosecco se bea simplu, dar inventivitatea barmanilor și-a spus și aici cuvântul – datorită prospețimii sale, dar și a prețului rezonabil, prosecco și-a găsit locul în câteva mixuri foarte apreciate, cum ar fi binecunoscutele Bellini, Mimosa sau Spritz.