Petrecerile interbelice bucureștene… Fascinanta revărsare de fast, personaje prețioase și gusturi alese. Pentru o persoană din elita capitalei ante și interbelice, participarea la un astfel de bal era o cvasi-obligație.
Cafenelele, restaurantele și localurile la modă din centru, de pe Calea Victoriei și de pe Bulevardul Elisabeta, aveau mare căutare. Serile începeau la cinematograf, apoi toată lumea se muta în restaurante pentru ca, în cele din urmă, să ocupe până la refuz grădinile de vară și locantele cu jazz sau muzică de lăutari. Dizeuzi precum Cristian Vasile sau Jean Moscopol făceau tinerele să suspine și tinerii să devină romantici. „Un cuplu de îndrăgostiţi se sărută la fi ecare 4 minute, femeia întreabă în medie la 10 minute: «Mă iubeşti?» şi are între 3 şi 5 crize de gelozie pe săptămână”, se calcula în presa vremii.
Pe lângă Caru’ cu bere care era mereu plin, oamenii frecventau localuri precum Colos, un bar modernist situat pe Bd. Elisabeta, Carlton sau Melody, pe unde e acum cinematograful Patria. Și apropo de Bulevardul Elisabeta, aici se inaugurase în 1931 așa-numitul Automat – o mașinărie minunată în care introduceai o fi să și primeai o băutură sau un sandviș. Evident, oamenii se îmbulzeau ca la urs să fi e serviți de Automatul devenit azi, în varianta sa modernizată, o banalitate.
Dar cele mai reușite petreceri erau organizate în primul rând de Casa Regală, iar Balul de Anul Nou era cel mai important. Regele trimitea mii de invitații la acest eveniment pentru care doamnele și domnii din high life își pregăteau ținutele cu luni înainte. Startul distracției se dădea la ora 10 seara, dat de obicei de către Alexandru Marghiloman, iar supeul se servea după miezul nopții. Caviar rusesc, șampanie franțuzească, rață cu sos de portocale, curcan fript umplut cu castane, petites timbales milanaises sau sterlet à la russe – ce-or mai fi și astea – era meniul normal al balului de revelion. La plecare, pe la 6 dimineața, toată lumea primea o cafea cu lapte sau o cană cu bulion cald, pentru revigorare.
Au trecut mulți ani de-atunci. Nu se mai petrece în acest fel decât în paginile îngălbenite ale ziarelor vremii și-n amintirile puținilor oameni de-atunci ce mai trăiesc și astăzi. Noi, la Caru’ cu bere, încercăm să aducem înapoi măcar ceva din spiritul petrecerilor interbelice de Revelion, organizând de 11 ani Balul Vienez de Revelion. Cât anume reușim, vă poftim pe dumneavoastră înșivă să descoperiți în noaptea de 31 decembrie spre 1 ianuarie 2018.
Surse: www.historia.ro, www.adevarul.ro