Aceasta este cea mai “plimbată” statuie din București

În general, statuile au obiceiul de a rămâne nemișcate în locul în care au fost amplasate de edili. Nu este și cazul Lupoaicei din București care a călătorit prin aproape toată capitala.

Primită în dar de la municipalitatea Romei în anul 1906 pentru a marca originea latină a poporului nostru, Lupoaica din București este o copie fidelă a celebrei Lupa Capitolina, o statuie etruscă realizată în secolul al V-lea î.H., și care acum se află expusă în Museo Nuovo din Palazzo dei Conservatori din Roma. Monumentul reprezintă o lupoaică de dimensiuni aproximativ reale (75 cm înălțime și 114 cm lungime), la care sug doi copii, ce îi reprezintă pe frații gemeni Romulus și Remus, întemeietorii legendari ai Romei.

Inițial, Lupoaica din București a fost amplasată în Parcul Carol I, mai întâi în incinta Arenelor Romane, apoi într-o altă locație din același parc. Doi ani mai târziu, în 1908, statuia a fost mutată în Piața Sfântul Gheorghe de astăzi (Piața Romei în acea vreme).

Lupoaica și-a schimbat din nou adresa în 1931, când a fost mutată în Dealul Mitropoliei, de unde a fost din nou relocată în 1965, în parcul din Piața Dorobanți. În anul 1997, statuia a ajuns în Piața Romană, unde a rezistat până în 2010, când a fost reamplasată la intersecția Bulevardului I.C. Brătianu cu Strada Lipscani, în fața magazinului București, acolo unde se află și astăzi.

Pe lângă faptul că este cea mai nestatornică statuie din Capitală, se pare că Lupoaica a exercitat o atracție irezistibilă asupra hoților. De-a lungul existenței sale, statuia a dispărut fie cu totul, fie parțial – cei mai volatili fiind cei doi copii, Romulus și Remus.

Legendele urbane spun că unele dintre aceste dispariții au fost pricinuite de pariurile dintre studenții din perioada interbelică, pentru care îndemânarea de a subtiliza statuia reprezenta un adevărat titlu de glorie.

Mai târziu, zvonurile spun că statuia a fost folosită de Securitate pentru supraveghere, iar disparițiile sale ar fi fost cauzate de operațiunile necesare pentru mentenanța aparaturii încorporate.

Pentru moment, Statuia Lupoaicei rezistă de șase ani în ultimul loc în care a fost amplasată, însă având în vedere apetitul ei pentru călătorii, nu este recomandat să fie folosită ca reper pentru o eventuală întâlnire.

No Comments Yet

Lasa un comentariu

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

four + 11 =