Rânduri de bere

Într-o frumoasă dimineață a anului 1886, o căruță cu cai trăgea în fața unei prăvălii de pe strada Stavropoleos nr. 25. De îndată ce bidiviii încetară să mai tropăie, niște băieți vânjoși se dădură jos din căruță și rostogoliră până în prăvălie câteva butoaie mari, pline cu bere.

Era doar unul dintre primele transporturi dintr-această licoare minunată ce avea să vină la nou-deschisă berărie a fraților Mircea. După 13 ani, în 1899, locul de descărcare a butoaielor cu bere se schimbă câteva numere mai încolo, la Stavropoleos nr. 5, unde arhitectul polonez Zigfried Kofsinsky începe construcția Carului cu bere, așa cum îl vedem astăzi.

Cu timpul, carul tras de cai a fost înlocuit de mașini trase de cai putere, astfel că fabrica Bragadiru, de unde venea berea casei servită la Caru’ cu bere, putea face față cu mult mai mult succes cererii.

Rețeta berii ce se aducea la Caru’ cu bere s-a păstrat neschimbată până în ziua de astăzi. Un articol din presa începutului de secol XX anunță că la Caru’ cu bere „Se serveşte bere specială din fabrica Bragadiru în tot timpul zilei şi seara până după ieşirea de la spectacole”. Iar dacă berea care se servea era specială, nu mai puțin special era și modul de servire. La fiecare masă existau sonde făcute dintr-un aliaj de zinc, ca niște eprubete, și care se umpleau cu apă caldă. La ce se foloseau aceste sonde? Ei bine, unii clienți mai fandosiți preferau berea caldă, nu rece. Așa că atunci când le venea halba la masă, introduceau pur și simplu eprubetele acestea în bere, s-o încălzească. Deh, nu te pui cu gustul omului!

După atâția și atâția ani însă, fabrica Bragadiru și-a închis porțile și Caru’ cu bere a trebuit să își caute un alt furnizor. Și, de îndată ce l-a găsit, tradiția preparării berii casei s-a reînnodat la Car. Poate că s-a schimbat modul de transport și de servire, dar gustul, ei bine, gustul a rămas același.

Berea casei din partea casei

Și dacă ți s-a uscat gura de cât am povestit, hai să-ți spunem una bună: de luni până vineri, între 16:00 și 18:00, Caru’ cu bere face cinste cu încă o halbă de berea casei la una comandată. Așa facem noi pauze de bere!

No Comments Yet

Lasa un comentariu

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

5 + 6 =