Fosta canotoare Valeria Răcilă van Groningen vorbește despre pasiunea ei pentru sport și despre modul în care i-a modelat viața.
După ce a câștigat titlul olimpic, a renunțat la activitatea de performanță, dar a continuat ca alegătoare, punând bazele Maratonului Internațional București.
Sunteți campioană olimpică la canotaj. Vorbind despre cariera unui sportiv de performanță, cât la sută înseamnă talent și cât la sută înseamnă muncă?
Nu aș putea gândi în procente echilibrul dintre talent și muncă în sportul de performanță. Talentul și parametrii fizici reprezintă potențialul pentru practicarea unui sport. Dar ca să faci performanță trebuie să ai un psihic foarte puternic, să știi să-ți controlezi emoțiile, să dai tot ce ai în tine pentru a obține cea mai bună clasare și o medalie. Este o muncă titanică și canotajul doare. După ce termini o cursă, te dor picioarele, mâinile și nu poți să respiri. Un medic de la lotul de canotaj spunea că echivalentul unui antrenament zilnic complet al unui canotor poate fi comparat cu ridicarea a 5 tone pe zi.
De ce ați ales canotajul?
A fost o întâmplare fericită. La 19 ani, în urma unei selecții naționale, am fost aleasă şi eu. Primele antrenamente pe Mureș, mi-au plăcut. La început era un fel de selecție naturală. Din 200 de fete care făceau parte din grup rămâneam, pe măsură ce antrenamentele erau mai dure, din ce în ce mai puține. Pe atunci nu mi-am propus să obțin un titlu olimpic, dar am avut determinarea să dovedesc că pot să rezist antrenamentelor deși, fiindcă aveam o înălțime de 1,80 metri şi 60 de kilograme, mi se spunea că nu voi reuși să fac performanță. Specialiștii de la Centrul de Medicină Sportivă nu mi-au dat nicio şansă. Mi se tot repeta „Poţi să încerci, dar eşti prea slabă pentru sportul acesta“. Tocmai de aceea, am muncit din greu ca să demonstrez că pot.
După cariera sportivă de performanță v-ați orientat spre alergat. Cum v-ați apropiat de această activitate?
Gloria este un lucru efemer. Nu poți trăi cu ce ai realizat ieri, trebuie să te mobilizezi și să faci altceva. De sport nu m-am lăsat niciodată. Am alergat întotdeauna cu plăcere împreună cu soțul meu și am participat la nenumărate competiții de alergare stradală. Am alergat la peste 25 de maratoane și semimaratoane, organizez Maratonul Internațional București, deci am rămas în contact cu sportul, fără de care nu pot trăi.
Care au fost motivele care v-au determinat să înființați „Maratonul București” și cum a evoluat el în ultimii 10 ani?
Am alergat la câteva ediții ale unui maraton bucureștean organizat de domnul Silviu Dumitrescu, dar proiectul s-a încheiat în 2004. Așa că, după ce am văzut ce se întâmplă în multe capitale ale lumii, mi-am dorit să se întâmple același lucru și în București. Am început în 2008, fără să mi se acorde prea multă încredere, să organizez Maratonul Bucureștiului cu un număr mic de alergători. Apoi mi-am făcut o echipă cu care lucrez și astăzi și maratonul a crescut, ajungând în 2017 la peste 16.000 de alergători. Cel mai frumos lucru, însă, este faptul că în parcuri și pe străzi se aleargă zilnic și numărul celor care fac asta crește.
Care este personalitatea sportivă internațională pe care v-ați dori să o vedeți alergând la următoarea ediție a „Maratonului București”?
Sportiva britanică Paula Radcliffe, deținătoarea recordului mondial la maraton.
Cum influențează sportul personalitatea unui om?
Sportul înseamnă viață, sănătate, energie. Dar ca să faci sport trebuie să renunți la televizor, de exemplu. Faci o oră de mișcare, după ce vii de la muncă sau foarte de dimineață și ți-ai luat porția de sănătate. Eu, când alerg gândesc, îmi fac planuri, îmi vin idei.
A crescut în ultimii ani obezitatea în rândul copiilor care mai mult lipsesc de la orele de sport și petrec mult timp în casă. Cum facem să îi apropiem pe cei mici din nou de sport?
În primul rând, în școală trebuie să se facă mai multe ore de sport. Mișcarea este vitală pentru copii. Familia, de asemenea, trebuie să fie un model și din acest punct de vedere. Pe de altă parte, părinții nici nu trebuie să-și forțeze copiii să facă un sport împotriva dorinței lor. Și comunitatea are un rol important. Tocmai de aceea, la competițiile organizate de noi, există curse dedicate copiilor și părinților. Evident, la asta se adaugă și o nutriție echilibrată și sănătoasă.
Ce sfat ați primit de-acasă și v-a însoțit și ajutat în viață?
Cei șapte ani de acasă mi-au fost bagajul cel mai important pe lumea asta. Am fost educată simplu, să fiu modestă, respectuoasă și cinstită.
Ce presupune dieta unui sportiv înaintea unei mari competiții?
Dieta unui sportiv înaintea unei competiții este diferită în funcție de sportul pe care îl practică. Pregătirea pentru competiții cere o anumită rigoare pentru tipul de efort specific.
Obișnuiți să gătiți? Ce anume vă place să mâncați?
Da, îmi place să gătesc. Am învățat de acasă, de la Stulpicani, să prepar bunătăți tradiționale românești și, mai târziu, am învățat câte ceva și din bucătăria olandeză și mediteraneană.
Care este preparatul la care poftiți cel mai mult, dar pe care evitați să-l consumați pe cât de des v-ați dori?
Nu am restricții alimentare, nu am ținut niciodată diete, mănânc orice îmi place, dar cu măsură.
Cum vă petreceți timpul liber?
Alergare chiar și atunci când călătorim, plimbări, lectură, concerte, reuniuni familiale sau întâlniri cu prietenii.
Care sunt cele mai frumoase trei orașe străine pe care le-ați vizitat?
Praga, Amsterdam, Roma.
Ce muzica va place sa ascultati cand conduceti masina prin oras?
Muzica clasică.
Vă rugăm să adresați un mesaj cititorilor blogului nostru
City Grill este unul dintre partenerii de cursă lungă ai Maratonului Bucureștiului. La Pasta Party, petrecerea de la fiecare ediție, au venit întotdeauna bucătari pricepuți, iar alergătorii s-au bucurat de bunătățile preparate. Împreună promovăm un stil de viață sănătos. Ceea ce ne unește este încrederea și fair play-ul.