Berea – băutura universală

Berea se numără printre cele mai consumate băuturi peste tot în lume, fiind produsă de mii de ani chiar și de cele mai vechi civilizații.

Creată de sumerieni încă de acum 4000 de ani, berea avea în forma în inițială un gust brut, amărui și puternic.

Conform degustătorilor de specialitate, berea este de două tipuri: ale și lager, cea din urmă fiind relativ nouă (200 de ani). În toată lumea sunt 20.000 de rețete de bere îmbuteliate în 180 de feluri.

În Evul Mediu, berea era consumată mai mult decât apa (care era deseori infestată cu bacterii), întrucât era mai sigură pentru sănătatea oamenilor. Una din cele mai cunoscute beri din acea perioadă este Belgian Dubbel, o bere roșiatică, puternic amăruie care a ajuns populară în timpul lui Napoleon.

Tot Belgia este și în momentul de față în topul țărilor cu cele mai diversificate sortimente de bere, cu o varietate de 1131 rețete. Pentru că acest stat a avut o clima nepotrivită pentru producerea vinului, berea a acaparat toată atenția producătorilor, care au imaginat varietăți tot mai diverse, cu ingrediente neobișnuite.
Berile de grâu condimentate cu semințe de coriandru sau cele roșii din Flandra erau produse prin fermentație în butoaie de stejar. Una din cele mai ciudate beri este Lambic, produsă din grâu, orz, hamei (opțional) și drojdie sălbatică pentru un gust de neegalat.

De la berile vechi, în care erau plătiți muncitorii care au ridicat piramidele sau celebrii vikingi care visau să ajungă în Valhalla, această băutură a evoluat până la cele mai delicate combinații, devenind chiar o băutură de lux. Cea mai scumpă bere de pe mapamond – “Vieille Bon Secours” este produsă tot în Belgia și costă 1000 de dolari sticla.

Pe plan mondial, Cehia deține recordul la consumul de bere, iar Germania o urmează cu cele mai multe fabrici de bere – aproximativ 1200.
Tot europenii, mai exact scoțienii, dețin și cea mai puternic alcoolizată bere – faimoasa “Snake Venom”, produsă de compania Brewmeister, cu 67.5% alcool. Bavaria a adus la rândul său o noutate, berea neagră, cu un gust mai intens, dominat de aroma malțului prăjit îndelung.

Consumată cu moderație, berea este chiar sănătoasă, întrucât conține vitamine, minerale ce ajută la menținerea sănătății creierului și a oaselor.

Cea mai mare sărbătoare dedicată berii este faimosul Oktoberfest din Munchen organizat pentru prima dată în 1810, însă berea este un motiv de bună-dispoziție oriunde în lume, fiind nelipsită de la festivaluri, concerte sau petreceri.

No Comments Yet

Lasa un comentariu

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

ten − nine =