Rose – Vinul cu o mie de feţe

Prin toată arhitectura sa, roséul este cu certitudine un vin pe placul tuturor, însă nici o definiţie nu poate cuprinde diversitatea de sortimente care se regăsesc îin toate regiunile viticole.

Nu se ştie cine şi când a făcut primul vin rose. Sigur este că producţia lor a devenit industrială acum 30 de ani, ca o alternativă de valorificare a strugurilor roşii în condiţiile în care piaţa absorbea prioritar vinuri albe.

Numele “rose” a fost pus oficial pe eticheta unui vin abia în anii ’80, deşi vinurile de această culoare erau întâlnite peste tot în lume de mult mai mult timp. O vreme, producătorii din Europa le considerau nişte “mutanţi”, nişte experimente făcute din strugurii care erau destinaţi iniţial pentru vinul roşu. Cu timpul, au înţeles că există o piaţă şi pentru astfel de vinuri, iar de curând ele au devenit o apariţie obişnuită în oferta comercianţilor de vin respectabili.

Există mai multe procedee prin care este obţinut vinul rose. Fie prin îndepărtarea cojilor de struguri din must, fie prin fermentarea separată a unei părţi din mustul tânăr al vinului roşu, fie prin amestecarea vinului roşu cu cel alb (o metodă care este dezavuată în Europa).

Roséul e unul dintre cele mai elegante vinuri şi fascinează prin multiplele variante de culoare sub care se poate prezenta – roz deschis, trandafiriu, foaie de ceapă sau culoarea somonului, culori pe care lumina naturală le potenţează. Apoi vin aromele subtile, delicate, de trandafiri, căpşune, zmeură, pline de răcoare. În oricare variantă, trebuie reţinut că vinurile rose se beau reci, la o temperatura între 8 şi 12 grade Celsius.

 

Autor:

Sergiu Mihail Nedelea

Director General Wine Taste – Agenţie de Somelieri

Ambasador A.S.E. în România

www.winetaste.ro

No Comments Yet

Lasa un comentariu

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

nine − 5 =