Te-ai gândit să îți faci concediul cu rulota?

Călătoria cu rulota îți oferă experiența de a fi pe cont propriu și de a interacționa mult mai îndeaproape cu oamenii pe care îi întâlnești și cu locurile prin care treci.

Chiar dacă în România locurile special amenajate pentru acest gen de turism pot fi numărate pe degete, asta nu îi împiedică pe pasionații de călătorii ieșite din tipar să se bucure de o vacanță… pe roți. Principalele avantaje ale unui astfel de concediu pe cont propriu sunt mobilitatea și flexibilitatea traseului.

Pe piață sunt disponibile numeroase modele de rulote noi sau second hand, acestea din urmă provenind în general din țări din vestul Europei (Franța, Italia, Germania, Belgia etc). Prețul unei rulote second hand pleacă de la 1500 de euro pentru un model de 2-3 persoane și poate depăși 5000 de euro pentru unul de 4 persoane. Pentru achiziția unei rulote din străinătate, o firmă specializată percepe în general un preț de aproximativ 1000 de euro în care sunt incluse comisionul, transportul și înmatricularea vehiculului.

De asemenea, dacă mașina nu este dotată cu sistem de tractare, trebuie să luați în calcul și prețul montării unui astfel de echipament care poate varia între câteva sute de lei pentru produsele after-market și aproximativ 1.000 de euro pentru cele originale.

Însă înainte de a face aceste investiții, există varianta închirierii. Prețurile pentru o rulotă variază între 15-20 de euro pe zi, până la 80-90 de euro pe zi, în funcție de tipul rulotei, anotimp și numărul de zile. La acestea se mai adaugă câteva costuri suplimentare pentru curățenie și pregătire de drum, dar și consumul de carburant care crește cu aproximativ 30%.

Dacă vă decideți să alegeți varianta unui traseu mai lung, trebuie să țineți cont de faptul că autonomia unei rulote este de 2-3 zile în condiții de utilizare normală (economică). Prin urmare, asigurați-vă că pe drum aveți acces la resurse de apă, curent electric și locuri speciale de depozitare a deșeurilor. De asemenea, în calcularea rutei luați în considerare distanțele zilnice ce pot fi parcurse având în vedere că viteza medie pe drumurile din România este de aproximativ 60 km/h.

Unul dintre cele mai spectaculoase trasee pe care le puteți parcurge cu rulota este triunghiul format de orașele Brașov, Sibiu și Sighișoara, o zonă de podiș înalt unde peisajele naturale sunt de o frumusețe uimitoare, cu dealuri domoale și păduri seculare. La aceasta se adaugă extraordinarul patrimoniu cultural și istoric al zonei unice în Europa unde românii, maghiarii și sașii au conviețuit timp de sute de ani. Astfel, pe lângă cele trei orașe încărcate de istorie, întreg sudul Transilvaniei este presărat cu zeci de castele, cetăți și biserici monument, fiecare în sine reprezentând o destinație.

Drum bun!

No Comments Yet

Lasa un comentariu

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

three × 2 =