Bucovina, ținut de legendă

Atunci când te gândești la cele mai pitorești locuri din România, Bucovina e printre primele care îți vin în minte.

Cu toate că ținutul a fost alipit Imperiului Habsburgic timp de 144 de ani, până în 1918, iar mai apoi rupt în două de URSS care i-a anexat partea de nord imediat după cel de al Doilea Război Mondial, tradițiile românești s-au păstrat aici parcă și mai puternic.

Mănăstirea Putna

Cele mai importante puncte de atracție ale Bucovinei sunt renumitele sale mănăstiri și biserici. Deși legenda spune că acestea au fost ridicate de Ștefan cel Mare după fiecare victorie, în realitate majoritatea bisericilor au fost ctitorite de către familiile avute de boieri ale acelor timpuri. Iar ceea ce au aceste biserici unic sunt frescele interioare și exterioare, a căror valoare artistică a dus la adăugarea multora dintre acestea pe lista cu Moşteniri Culturale Internaţionale a UNESCO.

Istoricii consideră că pictarea pereților s-a făcut în scop religios-educativ, având menirea de a ilustra scenele biblice oamenilor de rând. Fiecare pictor a înfățișat momentele Scripturii în manieră proprie, unii dintre ei reușind chiar să creeze noi nuanțe coloristice unice precum Albastrul de Voroneţ, Roşul de Humor sau Verdele de Arbore.

Pe lăngă bisericile pictate, în Bucovina se află numeroase alte obiective turistice care nu trebuie ratate, cum ar fi Cetatea de Scaun a Moldovei din Suceava, atestată în anul 1388, care astăzi a fost renovată și se află într-o stare excelentă, sau cele 30 de bisericuțe din lemn. Cea mai renumită dintre ele, Biserica din lemn Dragoș Vodă, aflată la mică distanță de mănăstirea Putna, a fost atestată încă din secolul al XV-lea, fiind cea mai veche biserică din lemn din România. Tot în apropiere de Putna se află și umila chilie lui Daniil Sihastrul, sfetnicul lui Ștefan cel Mare, săpată de călugăr într-un monolit din mijlocul pădurii.

Iubitorii de mișcare în aer liber vin în Bucovina pentru peisajele pitorești și zonele rămase neatinse de ”binefacerile” civilizației: munți sălbatici, dar ușor accesibili, dealuri înverzite și codri adânci de fag. În sezonul rece, cei care vor să se bucure de sporturile de iarnă pot schia la Vatra Dornei sau la Gura Humorului, unde sunt amenajate pârtii de nivel mediu și ușor.

Însă cel mai de preț lucru din Bucovina sunt oamenii. Ospitalitaea localnicilor și modul lor de a fi te impresionează profund și îți rămân în suflet timp îndepungat. Și dacă vă gândiți să petreceți câteva zile în acest ținut de poveste, trebuie neapărat să vă bucurați de bucatele locului. Încercați renumitul balmoș (mămăligă fiartă în unt şi smântână, dreasă cu telemea şi caş), păstrăvul în smântână, supa de hribi sau inegalabila ciorbă rădăuțeană.

Foto: www.putna.ro

No Comments Yet

Lasa un comentariu

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

eight − 2 =