Escapadale în natură revin în topul preferințelor pentru turiștii români și străini care (re)descoperă zonele extraordinare pe care le are România.
Parcul Național Retezat, localizat în Munții Retezat-Godeanu, este cea mai importantă rezervație naturală din România și o destinație căutată de cei care preferă drumețiile și peisajele montane sălbatice. Supranumit “tărâmul cu ochi albaștri” datorită numeroaselor lacuri glaciare răspândite pe tot cuprinsul său, parcul se întinde pe o suprafață de aproximativ 38.000 de hectare în sud-vestul județului Hunedoara.
Numele Retezat provine de la masivul al cărui vârf (2482 m) are aspectul unui platou cu o formă destul de precisă, fapt care a dat naștere la foarte multe legende de-a lungul timpului. În întreg parcul se află peste 20 de vârfuri mai înalte de 2.000 de metri.
Retezatul este recunoscut pe plan internațional că rezervație a biosferei, cu peste 1.000 de specii de plante, dintre care 100 pot fi întâlnite doar aici. Acestora li se adaugă peste 180 de specii de păsări și 55 de specii de mamifere.
Dar ce face cu adevărat spectaculoasă această zonă sunt cele peste 80 de lacuri formate în perioadele glaciare, când unii dintre ghețari ajungeau chiar și până la 10 km. Acum, lacurile sunt alimentate de zăpada topită sau precipitațiile din sezonul cald. În masivul Retezat se găsesc aproape 40% dintre lacurile glaciare de pe teritoriul României, inclusiv cel mai întins – Bucura, cu aproape 9 hectare, dar și cel mai adânc – Zănoaga (29 de metri), care are și cel mai mare volum de apă, aproape 700.000 de metri cubi. Unicitatea Retezatului este dată de faptul că în nici un loc din lume nu poate fi văzut un număr atât de mare de lacuri, în același moment și din același loc.
Statutul de rezervație naturală impune restricții cvasitotale privind intervenția omului. În interiorul parcului este delimitată o zonă cu caracter științific unde accesul este permis doar pe baza unei autorizații speciale, orice activitate (pășunat, pescuit, camping etc) fiind strict interzisă. Turismul și alte activități umane sunt permise doar în afara acestei zone, dar numai în anumite condiții impuse de statutul de rezervație a biosferei. Astfel, în încercarea de a conserva frumusețile naturii, pe întreg teritoriul parcului au fost interzise orice mijloace de transport mecanizate, de la telecabine sau teleferice, până la autoturisme.
În fiecare an mii de turiști își aleg ca destinație Parcul Național Retezat. Dintre aceștia, 30 % sunt străini, atrași de sălbăticia și frumusețea rară a acestor locuri. Accesul în parc se face fie prin depresiunea Haţegului şi Valea Jiului, pe DN66, sau dinspre Caransebeş, pe DN68, fie prin Petroşani, Lupeni, Uricani şi Câmpul lui Neag.