După ce străbate aproape 3.000 de km, traversând 10 ţări şi patru capitale de stat, Dunărea, al doilea fluviu european ca lungime, îşi încheie călătoria către Marea Neagră cu una dintre cele mai frunoase delte din europa şi chiar de pe Glob.
Unica deltă din lume declarată rezervaţie a biosferei, Delta Dunării se întinde pe o suprafaţă de 5.800 de kmp, dintre care 82% este teritoriu românesc, restul aparţinând Ucrainei. La întrarea în deltă, Dunărea se desprate în cele trei braţe care „hrănesc” imensa întindere umedă: Chilia, Sulina şi Sfântul Gheorge, primul dintre ele reprezentând şi graniţa noastră cu Ucraina.
Doar simpla menţionare a cifrelor este cât se poate de relevantă pentru ceea ce reprezintă Delta Dunării pentru noi şi pentru biosferă: fauna zonei este formată din nu mai puţin de 4.029 de specii (3.477 de nevertebrate şi 552 de vertebrate). Aşadar, aici găsim 135 de specii de peşti, 54 de specii de mamifere şi 331 de specii de păsări (în afara celor 520 de specii inventariate în toată Europa de Vest). Delta Dunării reprezintă, de asemenea, un loc de popas pentru milioane de păsări migratoare în sezoanele de primăvară şi de toamnă.
Dincolo de aceste cifre, Delta Dunării reprezintă un spaţiu unic, definit originalitatea reliefului, vegetaţiei, faunei şi populaţiei sale. Complexitatea caracteristicilor sale însumate au transformat Delta într-o destinaţie pentru milioane de turişti care vin aici pentru o experienţă unică. Fie că sunt atraşi de aşa numitul „turism de cunoaştere”, pentru explorarea peisajului sălbatic, de câteva zile de odihnă şi relaxare într-unul dintre hotelurile şi pensiunile de pe uscat sau plutitoare, de turismul rural, de tradiţie în această zonă, sau de vânătoare şi pescuit, vizitatorii Deltei au parte de experienţe irepetabile în orice altă zonă.
Dacă până acum nu aţi avut ocazia să călătoriţi în Delta Dunării, dar planuiţi să o faceţi la un moment dat, trebuie să ştiţi câteva lucruri. Punctul de intrare în zonă este oraşul Tulcea. Aici va trebui să lăsaţi maşina şi să vă continuaţi drumul pe apă, folosind unul dintre numeroasele mijloace de transport naval: pasagerul, cataramanul, şalupe sau pontoane plutitoare. Nu vă aşteptaţi să vedeţi din primele momente peisajele de vis din fotografiile agenţiilor de turism. Ca să descoperiţi „comorile” Deltei trebuie să intraţi în inima ei, să exploraţi canalele ascunse, să îi descoperiţi secretele. Este recomandat să apelaţi la ajutorul localnicilor sau ghizilor specializaţi pentru că o incursiune în adâncul Deltei nu este lipsită de pericole şi, în plus, aşa sunteţi siguri că veţi ajunge în locurile cele mai spectaculoase pentru care aţi decis să faceţi această excursie.
Din păcate, spaţiul acestei rubrici este mult prea neîncăpător pentru a cuprinde toate informaţiile despre Deltă, dar puteţi găsi pe internet numeroase surse de informare pe care este bine să le consultaţi pentru planificarea călătoriei. Iată câteva dintre acestea: www.ddbra.ro, www.info-delta.ro, www.asociatia-litoral.ro.
Foto: Raf.f