“Neînfricata lume veche” este caracterizarea sugestivă folosită de revista National Geographic Traveler pentru a descrie ținutul istoric din nord-vestul României.
Maramureșul și-a găsit locul binemeritat în topul celor mai frumoase destinații recomandate de renumita revistă de turism. Articolul din National Geographic Traveler este deschis de o fraza simplă rostită de un om la fel de simplu, Ion Pop, un țăran din partea locului: „Vacilor mele nu le place iarba tăiată cu vreo mașinărie. Lor le place iarba cosită de mine, cu mâna”.
Probabil că lui Ion Pop îi este greu să înțeleagă de ce găsesc străinii atât de interesant să dai cu coasa. El așa a pomenit de când se știe, de la tatăl și de la bunicul lui. Însă ceea ce nu știe el este că acest univers autentic din care face parte și în care viața se desfășoară după un ritm ancestral a devenit o raritate de-a dreptul exotică pentru restul lumii “civilizate”.
Acest ținut îndepărtat merită (re)descoperit. Cele cinci văi ale sale, străbătute de râurile de la care își iau și numele, dealurile acoperite de căpițe de fân și satele în care tradițiile și cutumele rostuiesc de sute de ani viețile oamenilor, toate sunt o adevărată revelație pentru omul modern.
„Maramureșul este o lume făcută din lemn”, continuă articolul din National Geographic Traveler. Uneltele folosite de oameni sunt fabricate din lemn, casele cu acoperișurile lor abrupte sunt din lemn, iar porţile de la intrarea în aceste mândre gospodării sunt cioplite tot din lemn, cu motive și simboluri ancestrale. Din lemn sunt și cele aproape o sută de biserici construite în urmă cu sute de ani, pe ai căror pereți se mai văd încă picturile originale, monumente incluse de UNESCO în patrimoniul său de valori universale.
Nu poți să ajungi în Maramureș fără să treci pe la Cimitirul Vesel din Săpânța, cu ale sale cruci viu colorate pe care sunt pictate epitafuri insolite. „Ei râd în fața morții, și așa sărbătoresc nemurirea”, se încheie textul din renumita revistă americană citită de sute de mii de pasionați de călătorii.
Pentru Ion Pop, țăranul care cosește pentru vacile sale, toate aceste lucruri sunt cât se poate de firești – aici așa a fost mereu. Pentru noi, ceilalți, sunt o adevărată revelație. De asta prețuim Maramureșul, noi și restul lumii.