Berăriile lui Caragiale, locul unde s-a născut bucureșteanul “Mitică“

Scrierile lui I.L. Caragiale sunt la fel de vii astăzi, la mai bine de 100 de ani de când au fost create. Secretul? Deslușirea naturii umane care se dezvăluie cel mai bine în fața unei halbe de bere.

Se spune că I.L. Caragiale petrecea ore întregi observând oamenii. În gară, la piață sau (mai ales) în cârciumă, el era atent la ce se întâmpla în jurul său. Cele mai suculente situații și povestiri care l-au inspirat pe nenea Iancu în creionarea fabuloaselor sale personaje s-au petrecut în compania unei halbe de bere.

Dramaturgul era nelipsit din localuri și grădini, unde putea fi văzut împreună cu numeroșii săi amici – oameni de litere, actori, politicieni sau diverse alte personaje ale epocii, împreună cu care dezbătea ore în șir subiectele zilei.

Caragiale savura din plin aceste moment destul de numeroase – se spune că una dintre celebrele sale replici “simț enorm și văz monstruos” a fost rostită chiar într-o astfel de seară, după nenumărate halbe de bere.

Însă Caragiale nu s-a limitat doar la a face consumație, el cochetând și cu postura de patron de cârciumă. A deschis primul său local, “Berăria Mihalcea și Caragiale”, în 1893, pe strada Gabroveni, iar un an mai târziu apărea “Berăria Bene Bibendi”, în aceeași zonă, pe strada Șelari. În anul 1895 a deschis o a treia afacere, Restaurantul Gării din Buzău, împreună cu un cumnat.

Berăria Gambrinus din strada Ion Câmpineanu

De departe cel mai cunoscut local deținut de Caragiale a fost “Berăria Gambrinus”, deschisă în 1901 într-o clădire ce se afla vizavi de Teatrul Național din București (actualul Hotel Novotel), la intersecția străzii Ion Câmpineanu cu Calea Victoriei. În linia vremii, berăria avea mobilier din lemn masiv, cu lambriuri și stucaturi elaborate, decor inspirat de berăriile din centrul și vestul Europei. Pe lângă bere, se servea ciorbă de burtă, tuslama regală, mazăre bătută, şniţel vienez, mici, garnituri de cartofi pai, sfeclă, varză roşie, orez, cus-cus, pommes chips (cartofi prăjiţi tăiaţi în rondele foarte subţiri) și brânzeturi.

Datorită carismei autorului, dar și a asocierii cu faimosul violonist Grigoraş Dinicu, Berăria Gambrinus a devenit unul dintre cele mai populare localuri din București. Astăzi, clădirea în care a funcționat Berăria Gambrinus nu mai există, însă numele său are ecouri care mai răsună și în prezent.

Din păcate, Caragiale nu a fost niciodată un mare afacerist, așa că a lichidat rând pe rând toate localurile pe care le-a deținut. Însă dincolo de insuccesul în afaceri, berăriile au fost o sursă de inspirație extraordinară pentru marele dramaturg: aici se petrec scene întregi din operele sale, aici își trăiesc dramele personale unele dintre cele mai savuroase personaje, aici s-a născut faimosul “Mitică”, întruchiparea bucureșteanului în cel mai pur spirit al său.

No Comments Yet

Lasa un comentariu

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

4 × 3 =