Coq au Vin şi piure de cartofi cu smântână

Coq au vin este un preparat clasic franțuzesc, ușor de gătit și foarte gustos. Această mâncare rustică are un gust bogat, corpolent, fără însă a fi un preparat gras, greu de digerat.

 

Ingrediente

(Pentru 4 persoane)

Pentru coq au vin

  • 1 pui întreg tranşat
  • Şuncă afumată (cuburi) – 150 g
  • Făină (pentru pudrarea puiului)
  • Arpagic – 10 bucăţi
  • Cimbru – o legătura mică
  • Rozmarin – 1 frunză
  • Busuioc – 4 frunze
  • Ardei iute fulgi – un vârf de cuţit
  • Ulei de măsline extra virgin – 100 ml
  • Vin alb – 500 ml
  • Supă de pui – 500 g
  • Unt – 50 g
  • Ciuperci feliate – 350 g
  • Usturoi – 4 căţei (zdrobiţi)
  • Pătrunjel – o legătura mică tocată

Pentru piureul de cartofi

  • Cartofi – 600 g (curăţaţi şi tăiaţi)
  • Lapte integral – 150 g
  • Unt – 100 g
  • Smântână – 200g
  • Sare şi piper proaspăt măcinat – după gust

 

Metodă de preparare

Pentru coq au Vin

Aşezaţi într-un vas încăpător puiul, ierburile aromatice şi usturoiul, turnaţi deasupra vinul alb, acoperiţi şi lăsaţi la rece, în frigider, peste noapte. A doua zi scoateţi puiul şi ştergeţi-l bine cu prosoape de hârtie.

Acoperiţi puiul cu un strat subţire de făină (îndepărtaţi cu grijă excesul), apoi prăjiţi-l într-o tigaie în uleiul de măsline până se rumeneşte.

În aceeaşi tigaie, după ce aţi scos puiul, repetaţi aceiaşi paşi şi cu şunca afumată. După ce terminaţi şi cu şunca și o dați deoparte, adăugaţi untul şi prăjiţi ciupercile şi usturoiul timp de un minut. Scoateţi-le şi pe acestea şi turnaţi puţin vin alb pentru deglasarea tigăii (recuperarea fragmentelor gustoase lipite de fund).

Preîncălziţi cuptorul la 220 de grade Celsius. Puneţi toate ingredientele într-un vas mare de porţelan, acoperiţi-l şi lăsaţi-l la cuptor timp de 45 de minute, până ce puiul este bine pătruns. Asezonaţi după gust.

 

Pentru piureul de cartofi cu smântână

Fierbeţi cartofii în apă cu sare până se frăgezesc. După ce îi luaţi de pe foc, scurgeţi-i şi zdrobiţi-i bine.

Încălziţi laptele şi untul într-un vas la foc mediu fără să fiarbă până ce untul se topeşte. Turnaţi peste cartofi şi amestecaţi bine, apoi adăugaţi smântâna. Asezonaţi după gust cu sare şi piper proaspăt măcinat.

Pentru a servi, puneţi mai întâi în farfurie piureul, aşezaţi deasupra puiul şi presăraţi pătrunjelul tocat.

Savuraţi cu un pahar rece de Sauvignon sau Chenin Blanc, Rose sau un Beaujolais uşor.

Poftă bună!

 

Foto: Tim Evanson / flickr.com

No Comments Yet

Lasa un comentariu

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

5 × two =