Obiectiv de început de an: urcă pe cele mai înalte vârfuri

Dacă ești hotărât ca anul acesta să faci lucruri cu adevărat importante în plan personal, atunci o idee bună ar fi să reușești să cucerești cei mai inalți munți. La propriu.

Cele mai înalte vârfuri montane de pe teritoriul României, Moldoveanu (2544 m) și Negoiu (2535 m), se află în masivul Făgăraș. Cei care vor să le cucerească au ocazia să o facă în aceeași expediție, cele două vârfuri fiind situate relativ aproape unul de altul.

Punctul de plecare pentru ambele expediții este Bâlea Lac, cel mai mare lac glaciar al României, situat la o altitudine de 2040 de metri. Traseul până la Vârful Moldoveanu durează între 6 și 8 ore, în funcție de vreme și de condiția fizică a fiecăruia.

Vârful Moldoveanu

După ce pleci de la Bâlea, urcând Șaua Caprei, ți se dezvăluie o panoramă minunată a lacului glaciar pe care tocmai l-ai lăsat în urmă. Continuând drumul, treci pe lângă micul Lac Capra spre Fereastra Zmeilor de unde trebuie să alegi traseul de creastă sau de vale, ambele având că destinație Cabana Podragu, un punct important al itinerariului. Traseul de creastă, mai spectaculos, dar cu un grad de dificultate puțin mai ridicat, începe cu locul denumit “La trei pași de moarte”. Numele este ușor exagerat: în realitate este vorba de traversarea unei stânci înconjurată, ce-i drept, de prăpăstii adânci, însă coborârea ei nu pune mari probleme.

Traseul se continuă pe creastă până la Cabana Podragu, locul ideal pentru un popas înaintea “asaltului” final; de aici, Vârful Moldoveanu, “acoperișul României”, se atinge în maxim 3 ore.

Pentru expediția către Vârful Negoiu, unul dintre posibilele puncte de plecare este tot Bâlea Lac. Este nevoie de 10 ore pentru a parcurge spectaculosul traseu presărat cu priveliști sălbatice, monumente ale naturii, dar și numeroase pericole.

Vârful Negoiu (dreapta)

Traseul începe cu Șaua Paltinului și se continuă cu Șaua Doamnei, către Vârful Lăițel (2390 m), aflat la 3 ore de punctul de start. De aici se poate admira în voie măreția Munților Făgăraș, cu numeroasele sale piscuri golașe de peste 2000 de metri. Poteca merge mai departe către lacul glaciar Călțun, înconjurat din patru părți de vârfuri stâncoase. Urmează un pasaj destul de periculos mai ales pe vreme umedă – Strunga Dracului, care poate fi escaladată numai cu ajutorul lanțurilor. După acest ultim efort, Vârful Negoiu este doar la o aruncătură de piatră. Dacă ai noroc de vreme bună, odată ajuns pe culme poți cuprinde cu ochii o priveliște de vis, cea mai de preț recompensă de care te poți bucura după o asemenea încercare.

La finalul unei astfel de expediții vei avea cu siguranță zeci de povești și fotografii pentru prietenii tăi, că să nu mai vorbim de satisfacția de a-ți spune în primul rând ție “Am reușit să urc pe cele mai înalte vârfuri din România!”.

No Comments Yet

Lasa un comentariu

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

three × 5 =