Ziua Sfântului Valentin în jurul lumii

A devenit deja o tradiție ca pe 14 februarie îndrăgostiții din întreaga lume să sărbătorească Sfântul Valentin, ziua sufletelor pereche.

Nimeni nu mai știe exact cum și când s-a născut această tradiție. Există mai multe teorii, cea mai plauzibilă dintre ele avându-l în prim-plan pe preotul creștin Valentin, care ar fi trăit în secolul al treilea undeva lângă Roma. În acea vreme, împăratul Claudius al II-lea care considera că mariajul îi împiedică pe tinerii bărbați romani să devină soldați destoinici, a decretat interzicerea căsătoriilor. În pofida acestei legi, Valentin a continuat să oficieze căsătorii în secret, însă când acțiunile sale au fost date în vileag, împăratul a ordonat să fie aruncat în închisoare, unde a și murit pe data de 14 februarie.

O altă legendă amintește de un anume tânăr creștin pe nume Valentin, închis într-o temniță din Imperiul Roman, care i-ar fi trimis o scrisoare de dragoste fiicei gardianului său. Se spune că această scrisoare semnată ”Al tău Valentin” ar sta la originea mesajelor pe care și le trimit și astăzi iubiții, semnate cu aceeași formulă ca acum 2.000 de ani.

Indiferent de originea sa, ziua Sfântului Valentin a devenit în ultimii ani din ce în ce mai populară. Dacă la început acest obicei era răspândit cu precădere în țările anglo-saxone, acum Ziua Îndrăgostiților se sărbătorește peste tot în lume, în cele mai diverse feluri. De exemplu, în America și în Anglia, de Sfântul Valentin există obiceiul de a-i trimite celui drag o carte poștală sau de a-i dărui un mic suvenir. Conform datelor oficiale, această zi se află pe locul doi în ceea ce privește volumul de felicitări trimise, pe locul întâi fiind, bineînțeles, Crăciunul.

Chiar dacă nu este o tradiție în țarile scandinave, ziua Sfântului Valentin a început să fie sărbătorită și aici, mai cu seamă de către tineri. În Norvegia, în această zi, perechile de îndrăgostiți urmăresc împreună păsările. Dacă norocul le surâde și le surpind în momentul împerecherii, atunci înseamnă că iubirea lor va dăinui pentru totdeauna. În țara vecină, Danemarca, de Sfântul Valentin se oferă flori albe presate și uscate, denumite ”Fulg de nea”. De asemenea, tinerii își trimit unii altora mici poezii hazlii, cu tâlc, nesemnate, denumite ”gaekkebrev”. Dacă cel care primește versurile poate ghici cine este autorul, atunci acesta va trebui să îl răsplătească cu un ou de Paște.

În Franța, de Ziua Îndrăgostiților se obișnuia să se organizeze așa numita ”loterie a iubirii”: tinerii împărțiți pe sexe intrau în două case aflate față în față, după care, pe rând, începeau să strige numele perechii dorite din casa de vizavi. Dacă bărbații nu erau mulțumiți de cele care i-au ales, atunci puteau renunța în favoarea altei fete. Tinerele rămase fără pereche se adunau la final în jurul unui foc unde își strigau amarul și ardeau poze cu cei care le refuzaseră. Întrucât lucrurile scăpau adesea de sub control, autoritățile au fost nevoite să interzică organizarea acestor ”loterii”.

În Italia, pe vremuri, se spunea că primul bărbat pe care îl vede o fată necăsătorită în ziua de Sfântul Valentin va fi cel cu care se va mărita sau, dacă acesta nu era liber, atunci cu siguranță va fi cineva care îi seamănă. În această zi, italienii obișnuiesc să ofere mici specialități dulci de cofetărie celor iubiți, foarte populare fiind bomboanele Baci Perugina – alune învelite în ciocolată. De asemenea, în topul cadourilor sunt inimile din aur și argint, simbol al iubirii veșnice.

Obiceiul de a oferi cadouri de Ziua Îndrăgostiților este foarte răspândit și în Germania. Pe lângă clasicele dulciuri și inimioare, nemții obișnuiesc să ofere mici figurine ce reprezintă un porc împreună cu un trifoi cu patru foi – simboluri al norocului. De asemenea, în această țară se mai oferă turte dulci uriașe sub formă de inimă, decorate cu glazură multicoloră. De multe ori acestea au o panglică colorată așa încât să poată fi purtate în jurul gâtului.

Ziua Sfântului Valentin a câștigat popularitate chiar și în cele mai îndepărtate colțuri ale lumii. De exemplu, în Mexic, iubiții încep să își arate sentimentele unul față de celălalt cu mult înainte de mijlocul lui februarie, oferindu-și mici cadouri. Bineînțeles, cele mai întâlnite sunt cele cu formă de inimă sau Cupidon, dar în această țară culoarea roșie este cea care contează. Așadar, cadourile pot lua forma oricărui obiect, de la baloane, la lenjerie intimă, atâta vreme cât au această culoare.

În Japonia, pe 14 februarie, femeile oferă bărbaților ciocolată, iar aceștia le întorc gestul o lună mai târziu, pe 14 martie – Ziua Albă, când cadourile pot fi lenjerie intimă, bijuterii  sau bomboane de ciocolată.

În Filipine, poate mai mult ca în țările din Occident, ziua Sfântului Valentin a devenit o zi cu adevărat specială. Pe lângă deja tradiționalele schimburi de cadouri, în această țară a devenit aproape un fenomen de masă ca tinerii să se căsătorească chiar în această zi. Asftel, la mijlocul lui februarie, sute de cupluri se adună pentru a rosti pentru prima dată sau pentru a-și reîmprospăta jurămintele de căsătorie.

No Comments Yet

Lasa un comentariu

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

five × one =