Un loc cu adevărat unic în lume se află chiar în inima României

Este surprinzător să descoperi că exact în centrul României, în triunghiul format de orașele Brașov, Sibiu și Sighișoara, există un univers cultural și istoric nemaiîntâlnit nicăieri în Europa sau în lume.

Printre multele destinații care merită vizitate (unele în pericol de dispariție definitivă), zona deține un bogat patrimoniu cultural cu un potențial turistic enorm, însă deocamdată, prea puțin cunoscut chiar de către români – Bisericile Fortificate. Acestea reprezintă adevărate capodopere ale arhitecturii, grație modului în care au reunit și încorporat cele mai complexe și elaborate caracteristici ale epocii.

Bisericile Fortificate din Transilvania exprimă un fenomen unic dezvoltat într-un context geografic și istoric bine definit – coloniile săsești de pe vechile „teritorii regale” ale Transilvaniei apărute în secolul al XII-lea. Aflându-se constant sub amenințarea invaziilor otomane și tătare, coloniștii germani și au consolidat așezările pentru a se putea apăra. Astfel, marile orașe au devenit cetăți, iar micile sate au ridicat fortificații în jurul bisericii, adăugând turnuri defensive și ziduri pentru a-și proteja bunurile și pentru a rezista atacurilor constante.

Este remarcabil faptul că nicăieri în lume nu se regăsesc atât de multe construcții de acest fel într-un perimetru atât de restrâns (peste 100), fapt care dovedește gradul de generalitate al fenomenului, la scara unei zone geografice și etno-culturale strict delimitate. Ele constituie o realizare arhitecturală excepțională datorită diversității și folosirii gamei de tipare defensive din faza târzie a Evului Mediu european. Ca tip de construcție, bisericile fortificate sunt relativ comune în Europa, însă numai în Transilvania se pot regăsi, în spațiul restrâns deja menționat, trei tipuri principale de fortificații unice: biserica cu incintă fortificată (de exemplu Prejmer), biserica fortificată (de exemplu Saschiz) sau fortăreața-biserică (de exemplu Valea Viilor, ca mostră de complexitate).

Biserica fortificată de la Viscri

În completare, și aspectul tipic al localităților în care sunt aceste biserici – rețele regulate ale străzilor, cu fațade compacte ale caselor alternând cu ziduri împrejmuitoare înalte, grupate strâns în jurul bisericii situate în mijloc – contribuie la definirea profilului cultural al acestei zone a Europei multietnice și multiculturale – Europa Centrală.

Astăzi, șapte așezări cu biserici fortificate se află pe Lista Patrimoniului UNESCO, alături de întreg orașul Sighișoara, ceea ce arată extraordinara lor valoare și importanța în context universal. Mai multe detalii despre aceste obiective turistice și modul în care pot fi vizitate puteți găsi pe www.kirchenburgen.org

Foto: www.kirchenburgen.org

No Comments Yet

Lasa un comentariu

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

5 × two =