Scurt ghid pentru a înțelege o masă tradițională italienească

Dacă te afli în Italia și ești invitat la o cină tradițională în familie, nu-ți fă planuri pentru următoarele ore – masa poate deveni o adevărată epopee culinară mai ales atunci când sunt prezenți și oaspeți.

Acesta nu este un lucru deloc suprinzător dat fiind ”etapele” pe care le are o masă italienească, ceea ce la prima vedere poate părea de-a dreptul copleșitor. Iată mai jos un scurt ghid al desfășurării unei mese tradiționale:

Aperitivo: Este primă etapă a unei mese și constă în servirea unei băuturi alcoolice slabe care are rolul de a stimula apetitul. Băutura diferă de la regiune la regiune – se pot servi Campari, Cinzano, Aperol, prosecco sau alte băuturi cu specific local.

Antipasto: Având sensul de ”înaintea mesei”, sau ”antreu”, antipasto reprezintă diverse gustări calde sau reci, în porții mici. Lista preparatelor din această categorie este practic fără sfârșit – specialități de carne uscată sau afumată (cum ar fi, de exemplu, prosciutto), brânzeturi sau legume în ulei de măsline și aceto balsamico, pește marinat și așa mai departe.

Primo: Acesta este primul fel de mâncare gătită, caldă – paste, risotto, gnocchi sau supe. Regula este ca nici unul din aceste feluri nu conține carne, ci doar eventual ingrediente speciale care le complimentează gustul, cum ar fi trufele sau fructele de mare.

Secondo: Este cel de al doilea fel de mâncare al unei mese tradiționale italienești și cel mai consistent. Se servesc preparate pe bază de carne – pui, vită, porc, miel, pește sau fructe de mare, gătite în cele mai diverse moduri – la grătar, la cuptor, cu sosuri consistente, sau prăjite.

Contorno: Termenul se referă la garnitura servită alături de Secondo. De obicei se optează pentru salate verzi sau legume gătite care completează gustul preparatelor din carne servite în acest moment al mesei.

Insalata: Acesta este un fel opțional care se servește doar dacă garnitura de la Secondo nu a fost la rândul ei o altă salată.

Formaggio e frutta: O etapă a mesei ce constă în fructe și brânzeturi. Cum în Italia există mai bine de 700 de tipuri de brânzeturi și specialități pe bază de brânză, acest fel de mâncare poate fi extrem de variat și gustos.

Dolce: Desertul. Nu există cineva care să nu fi auzit de Tiramisu, dar la această categorie, italienii au mult mai multe de spus. În partea centrală a Italiei vă veți putea bucura de un excelent castagnaccio, în Sicilia – cannolo este foarte popular, în timp de în nord nu ar fi deloc neobișnuit să fiți servit cu un strudel ”împrumutat” de la austrieci. Toate regiunile peninsulei au specialități locale extraordinare, mai mult sau mai puțin elaborate, dar cu siguranță extrem de gustoase.

Caffè: Orice masă tradițională italiană se încheie obligatoriu cu un espresso – acea cafea scurtă, tare și plină de arome.

Digestivo: La finalul mesei, o băutură tare și aromată este mai mult decât bine-venită. Spirtoasele precum grappa, amaro sau limoncello ajută digestia și completează în mod cât se poate de fericit un astfel de festin.

 

No Comments Yet

Lasa un comentariu

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

two × one =