Scurt ghid despre paste

Pastele sunt cel mai popular preparat culinar din întreaga lume datorită versatilității rețetelor, dar și plăcutei senzații de sațietate – combinație la care italienii sunt maeștrii.


Atunci când spunem paste, ne gândim automat la Italia și la explozia de arome ale Mediteranei. Sunt însă diverse voci care susțin ideea că istoria pastelor își are originea în Asia. Totuși, pastele din orez sau cele făinoase pregătite în bucătăriile chinezești nu sunt deloc asemănătoare cu cele italiene, care conțin grâu dur.

La începuturi, în Italia, acestea erau cunoscute sub denumirea de “maccarruni”, care provine de la verbul “maccari” ce se traduce prin “a zdrobi”. Pentru obținerea aluatului, implicit a pastelor, se zdrobeau ingrediente dure.

Cu timpul, fiind îndrăgite și diversificate tot mai mult, pastele au ajuns să fie împărţite în câteva categorii: cele preparate din făină integrală şi cele din făină albă, care se împart la rândul lor în paste proaspete şi paste clasice.

Făina integrală e bogată în componentele hrănitoare ale boabelor de ovăz, orez brun, hrișcă, mei, ovăz, grâu, secară sau porumb. Mai mult, această făină conține proteine vegetale, carbohidrați complecși, magneziu, seleniu și postasiu, dar și vitamine (A, E,
F și B).

Pastele din făină albă sunt diferite, dar la fel de savuroase. Accentul cade pe cele proaspete, cunoscute sub denumirea de Pasta Fresca. Acestea sunt preparate pe loc, dintr-un aluat proaspăt care conţine ou, iar timpul de gătit este foarte scurt, doar 3-4 minute în apă clocotită.

În prezent, la Trattoria Buongiorno se pot savura fie paste integrale precum desăvârșitele Fusilli integrali con mozzarella e ricotta și Spaghetti integrali al tartufo, fie cele proaspete ca noile Raviolli cu ricotta, spanac şi roşii cherry sau Fettucine cu sos porcini şi pancetta. Fiţi fără grijă, rămân şi pastele clasice, iar dintre ele merită încercate Tagliatellele con frutti di mare e salsa di aragosta, Tagliatellele con salmone e zucchini și, nu în ultimul rând, Spaghetti aglio e gamberi.

Pastele sunt servite!

No Comments Yet

Lasa un comentariu

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

2 × 2 =