Învie Tradiția – ideea care salvează arta tradițională românească

„Învie Tradiția” este un proiect care aduce câte puțin din sufletul fiecărui meșteșugar român, din energia satului, din istoria și bogăția noastră în inimile și casele fiecăruia dintre noi.

Frecvent, ca turiști, întâlnim spații unde diverse produse și suveniruri sunt prezentate ca fiind originale, create în centre de olărit sau în zone în care tradițiile se păstrează, dar realitatea este diferită. De cele mai multe ori, comercianți oarecare importă produse din China, Bulgaria, Serbia, care imită arta populară românească. Falsul în artă este dificil de stopat, dar o informare corectă și detalii despre proveniența obiectelor pot ajuta zeci de familii de artiști populari în lupta contra timpului și falsului cultural.

Proiectul “Învie Tradiția” este un proiect iniţiat din pasiune, atât pentru antreprenoriat, cât şi pentru realizarea de lucruri consistente şi constructive pentru ţară.

Ce face mai exact ”Învie Tradiția” și cum a început totul?
Învie Tradiția aduce în actualitate produse tradiționale românești care există în casele românilor de sute de ani: ceramică și lut, produse din lemn, produse din piele, decorațiuni și mobilier, port tradițional, obiecte de cult, suveniruri și cadouri pentru suflet. Gândul care a declanșat totul a fost acela că degeaba ne uităm cu nostalgie la casa părinților sau a bunicilor, la documentare despre meșteșuguri românești, în loc să încercăm să le aducem mai aproape de noi și să le susținem.

Inițiativa a luat naștere în anul 2016, în contextul unei pieţe locale inundate de produse de import de calitate inferioară, ce imită meşteşugurile originale. Motivația principală a fost aceea de a conserva şi dezvolta arta populară, de a susţine artizanii locali şi practicile autentice și de a-i ajuta să supraviețuiască pe o piață unde falsurile se infiltrează cu prea mare ușurință printre piesele tradiționale veridice.

Nu am privit niciodată proiectul ca pe un risc și am pornit la drum cu multă încredere având în spate această cauză puternică, chiar dacă am colindat țara în lung și în lat timp de un an, am bătut la multe porţi şi am întrebat. În acest fel am ajuns la meșteșugarii ale căror roade ale muncii le găsiți în târgul online de pe www.invietraditia.ro.

Care este amprenta pe care o lăsați in urmă?
Învie Tradiția este unul dintre puținele proiecte naționale care susțin păstrarea autenticității tehnicilor și materialelor cu care sunt realizate obiectele de artă populară românească, precum și transmiterea pe mai departe, din generație în generație, a secretelor și modalităților de realizare a obiectelor unice, care poartă amprenta originală rurală și istorică. În acest fel, produsele sunt achiziționate direct de la meșteșugarii locali, la prețuri corecte, oferindu-le acestora o zonă nouă de desfacere.

Diferenţa dintre „Învie Tradiţia” şi marii retaileri este aceea că cei din urmă negociază achiziţionarea produselor tradiţionale sub preţul pieţei, în dezavantajul micilor artizani, în vreme ce magazinul nostru online are ca prioritate conservarea tradiţiilor autohtone, precum şi să se constituie ca o comunitate de sprijin pentru meşteşugari şi designeri români, practicând în primul rând un comerț echitabil. Prin munca noastră vrem să aducem un omagiu meșteșugului românesc, identității noastre și să înlesnim contactul dintre două lumi, dintre artistul pentru care lumea sa este prezentă în rodul muncii lui, în materiile pe care natura i le oferă, și lumea exterioară, pentru care au fost realizate produsele, cu răbdare și respect.

Obiectele tradiționale românești sunt un motiv de bucurie, de păstrare a valorilor noastre naționale, care trebuie să se vadă în casă, în portul și în sufletul fiecăruia dintre noi. Așa că aducem în prim-plan produsele românești, promovând meșteșugarii care păstrează tradiția vie.

Care sunt perspectivele viitoare ale proiectului?
Suntem convinși că este în ADN-ul românului să aibă un strop din cultura şi tradiţia lui în casă sau în vestimentaţie, prin obiecte de artă populară sau prin port.

Fiecare din produsele noastre are o poveste în spate, pe care o transmite chiar şi fără să vorbim noi prea mult despre ea, iar prin intermediul magazinului nostru online încercăm să scoatem la iveală ceea ce este autentic românesc și să dăm ocazia oamenilor să se (re)conecteze cu spațiul rural, cel care a dat naștere acestor frumoase meșteșuguri. Autenticitatea și singularitatea acestor opere de artă ieșite din mânile meșterilor populari sunt date de tehnicile unice și diferite de la zonă la zonă, de motivele decorative folosite, de cromatica și materialele folosite, de calitatea și eleganța lor. Anual, sub influența tehnologizării și globalizării, aceste îndeletniciri stau sub semnul dispariției, și, așa cum am mai amintit, prezervarea lor este tot mai dificil de realizat.

De aceea suntem foarte încrezători în mersul viitor al lucrurilor, pe lângă faptul că proiectul aduce o valoare adaugată foarte mare, în primul rând cumpăratorului, care achiziționează un obiect de artă unic, iar, spre suprinderea noastră, am constat că foarte multă lume apreciază aceste lucruri. Apoi, aducem un aport foarte mare comunitații de meșteșugari, dar și ecosistemului economic rural. Am primit deja numeroase confirmari că suntem pe drumul cel bun. Avem o afacere stabilă și o strategie de creștere anuală, o echipa competentă și motivată și mobilizăm permanent resurse în dezvoltarea proiectului, nu avem cum să nu fim încrezători.

Însă e nevoie de susținere, în primul rând din partea celor care cumpără, ei trebuie să iși orienteze comportamentul de consum spre autohton și autentic. Astăzi, fiecare dintre noi poate deveni un ambasador al autenticității și al prezervării artei populare românești. Cumpărând produse autentice, realizate manual, putem face primul pas important pentru păstrarea tradițiilor și pentru susținerea comunităților de meșteșugari români.

Nu am putea face prea multe nici fără partenerii și clientii noștri B2B, de unde sunt bucuros să spun că am primit deschidere și sprijin și cu care avem relații foarte frumoase. Constatăm cu bucurie la fiecare întâlnire, că avem o piață și este mereu loc de colaborări frumoase, lucru care ne motivează enorm. Interacțiunile cu oamenii, atât cu meșteșugarii cu care lucrăm, care sunt oameni de o calitate extraordinară, cât și cele cu partenerii noștri de afaceri sunt de departe lucrul care ne motivează cel mai mult în demersurile noastre.

Cum dăm de voi?
E simplu, ne găsiți 24 din 24 pe pe www.invietraditia.ro, unde o să descoperiți peste 1.000 de produse din gamele mai sus menționate. Iar, de la 8.00 la 16.30, suntem în fiecare zi pe Strada Mihai Eminescu, nr. 140, unde avem un mic showroom cu desfacere. Deocamdată, în offline ne găsiți la Caru’ cu Bere și în librăriile Cărturești, locațiile Carusel și Verona.

No Comments Yet

Lasa un comentariu

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

four × 4 =