În berărie, oricine își găsește locul

Primele berării au început să apară în București la sfârșitul secolului al XIX-lea și au devenit repede adevărate instituții de socializare.

Berăriile au fost încă de la început foarte populare, ele fiind frecventate de cele mai diverse categorii de orășeni: aristocrați și politicieni, ofițeri și artiști sau doar simpli muncitori. Faptul că prețurile erau mici constituia o înlesnire pentru oricine ar fi vrut să se bucure de câteva ore ”în societate”. Era chiar o obișnuință să se iasă cu întreaga familie, inclusiv cu copiii.

Cele mai renumite berării din acea vreme s-au deschis în centrul orașului, însă foarte populare erau și cele găzduite de marile fabrici de bere ale vremii – Luther, Oppler sau Bragadiru. Dat fiind concurența din ce în ce mai mare, patronii acestor localuri au fost nevoiți să adauge ceva în plus pentru a atrage clienții. Așa au apărut, mai ales în grădini, scenele pe care debutau diverși artiști ai vremii. Înainte de Primul Război Mondial, aici se jucau piese de teatru, se cântau canțonete sau romanțe și chiar operă și operetă, înlocuite în perioada interbelică de spectacole de cabaret și revistă.

În jurul berii, care ocupa locul central, fusese construit un meniu culinar simplu, dar adecvat, compus în principal din ”minuturi” – crenvurști calzi, patricieni, mici, cârnăciori, șuncă, unt, ridichi sau alune prăjite. În locurile cu pretenții, meniul cuprindea și preparate mai elaborate cum ar fi ciorba de burtă sau tuslamaua.

Berăriile au existat cu succes până în anii de după cel de-al Doilea Război Modial, când au început să își piardă din farmec datorită naționalizării impuse de comuniști. Însă în ultimii ani, berăriile au început să își recapete popularitatea. De această dată, chiar dacă berea rămâne la loc de cinste, meniurile culinare sunt mult mai elaborate, ca și gusturile oaspeților.

Astăzi, dacă te afli într-o berărie, pe lângă halba cu guler alb poți comanda platouri cu antreuri reci și calde, ciorbe de tot felul, fripturi la grătar sau la cuptor și, bineînțeles, legendarii mici care au trecut cu success testul timpului.

Cel mai important este, însă, că berăriile și-au păstrat atmosfera degajată, informală, ceea ce le face foarte potrivite pentru ieșirile cu familia sau cu prietenii.

Dacă vreți să sărbătoriți un eveniment important sau pur și simplu vă doriți o seară relaxantă împreună cu cei apropiați, faceți o vizită la Hanu’ Berarilor Interbelic – o berărie cât se poate de autentică!

No Comments Yet

Lasa un comentariu

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

2 × one =