Cum alegem vinul potrivit?

Asocierea mâncare-vin poate părea complicată la o primă vedere, dar ideea nu trebuie să sperie pe nimeni: nu e nevoie să fi un connaisseur desăvârşit ca să poţi face câteva asocieri simple, de bun gust. Alegerile sunt practic nelimitate, însă câteva reguli elementare pot fi de folos.

Pentru început, trebuie să vă gândiţi la ce fel de preparat culinar veţi mânca. Este unul plin de savoare sau cu arome discrete, este gras sau uscat, acid sau plat? Cu aceste caracateristici în minte, încercaţi să selectaţi vinul potrivit.

Păstraţi balansul aromelor – încercaţi întotdeauna să asociaţi mâncărurile cu gusturi puternice cu vinuri puternice şi mâncărurile uşoare cu vinuri de aceeaşi factură.

De exemplu, este o idee bună să asociaţi un pui cu smântână cu un Chardonnay – un vin plin, bogat în arome. De cealaltă parte, dacă aţi ales un peşte delicat, este bine să îl savuraţi alături de un Sauvignon Blanc, un vin uşor, care nu pune în pericol gustul suplu al peştelui.

Curăţaţi palatul – dacă v-aţi hotărât să comandaţi un fel de mâncare mai gras, atunci vă veţi orienta către vinuri albe cu o aciditate ridicată sau către vinuri roşii taninoase, în funcţie de tipul de carne. De exemplu, pentru un pui la rotisor sau la ceaun (de ce nu?), veţi comanda o Fetească Regală, un vin acid şi suficient de aspru pentru a “spăla” excesul de grăsime. Alături de o friptură de vită suculentă veţi avea nevoie de un vin roşu taninos care să cureţe papilele gustative, cum ar fi Cabernet Sauvignon sau Merlot.

Mâncăruri acide cu vinurile acide – dacă aţi comandat un fel de mâncare cu sos de lâmâie sau cu sos de roşii, atunci cereţi ospătarului să vă aducă un vin cu o bună aciditate. De exemplu, unui fel de mâncare precum pastele cu sos roşu i se potriveşte perfect un Chianti care are aciditatea necesară pentru a face faţă tomatelor din sos.

Fără vinuri acide la sosurile de smântână – plăcerea unui sos bogat de smântână poate fi distrusă de un vin acid. Ca să înţelegeţi mai bine, închipuiţi-vă cum ar fi să stoarceţi zeamă de lămâie într-o cană cu lapte.

Condimentele nu merg cu vinul – mâncarea puternic condimentată, cum ar fi cea asiatică, poate distruge un vin.

Pentru a vă bucura de o asociere bună, nu este nevoie de vinuri sau mâncăruri scumpe. Orice masă acasă sau la restaurant, chiar şi un simplu grătar sau o mâncare gătită, se poate transforma într-o mică plăcere dacă găsiţi combinaţia potrivită.

No Comments Yet

Lasa un comentariu

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

13 + 6 =