Cinci idei pentru escapadele de primăvară

Dacă vă întrebați ce ați putea face în zilele libere ca să vă încărcați bateriile, iată cinci propuneri de activități care vă vor scoate din rutina cotidiană.

 

Acum, că iarna s-a terminat, plănuim deja escapadele care să ne îndepărteze de agitația orașului și să ne scape de stresul acumulat la job. Alegeți din propunerile următoare ceea ce credeți că vi se potrivește personalității, pregătirii fizice și… bugetului.

Rafting / canoeing

Dacă vă place apa, atunci cu siguranță experiența vâslitului peste praguri și vârjejuri învolburate este exact ceea ce vi se potrivește. Aceste ieșiri vă vor oferi o experiență plină de adrenalină, alături de prieteni sau pe cont propriu.

Printre cele mai cunoscute locuri unde se practică raftingul sunt cursurile superioare ale râurilor Jiu și Buzău. Ambele oferă trasee solicitante, cu diferite grade de dificultate, în funcție de îndemânarea voastră și a echipei.

Recomandare: dacă nu aveți experiență, nu vă aventurați fără îndrumarea unui instructor specializat.

Offroad biking

Orice sfârșit de săptămână cu prognoză de vreme bună este potrivit pentru o evadare pe două roți undeva, departe de oraș. Cu prietenii sau cu familia, ieșirile cu bicicleta sunt întotdeauna reconfortante. Fie că alegeți un traseu prin pădure sau pe teren descoperit, cu diferențe de nivel sau plat, pedalatul în natură vă va oferi cu siguranță pauza activă de care aveți nevoie.

Acest sport poate fi practicat atât în zonele rurale din vecinătatea orașelor, dar și pe trasee mai dificile, amenajate în zonele montane. Cu toate că necesită mai multă planificare și un efort mai mare, acestea din urmă oferă și cele mai mari satisfacții datorită, în primul rând, peisajelor pitorești.

Recomandare: folosiți întotdeauna biciclete special concepute pentru offroad și echipament de protecție adecvat.

Trekking / hiking

Sau pe românește – drumeție. Nu este un sport nou, generații întregi l-au practicat înaintea noastră, însă are același efect reconfortant și acum ca întotdeauna. Mersul pe jos în aer liber, pe trasee care te solicită serios din punct de vedere fizic este obositor, dar recompensează prin satisfacția de a duce la bun sfârșit ruta aleasă – cu cât este mai dificil traseul, cu atât este mai mare sentimentul de împlinire de la final.

Din fericire, România nu duce lipsă de astfel de trasee; practic, fiecare masiv muntos are zeci de rute de diverse dificultăți și lungimi, trebuie doar să o găsiți pe cea care vi se potrivește.

Recomandare: plănuiți în detaliu călătoria și asigurați-vă că aveți toate mijloacele de orientare și comunicație necesare, precum și echipamentul adecvat. În aceste zone izolate, orice mică problemă poate transforma o plimbare de plăcere într-o experiență mai puțin fericită.

Escaladă

Dacă iubiți înălțimile, atunci alegeți escalada pentru primul weekend liber. Nici măcar nu este nevoie să plecați din București – în oraș există mai multe săli unde acest sport poate fi practicat în condiții excelente. Însă adevărata experiență se trăiește outdoor, în natură, pe un perete de stâncă naturală.

Ca să completați ziua (sau zilele), puteți încerca și alte activități conexe, cum ar fi tiroliana, canyoning (coborârea pe firul pârâurilor de munte) sau, de ce nu, speologie.

Recomandare: nu vă aventurați pe cont propriu dacă nu sunteți un avansat în aceste sporturi care necesită foarte multă tehnică și îndemânare. Profesioniștii care organizează astfel de acțiuni știu atât care sunt locurile cele mai potrivite, cât și modul în care vă puteți bucura la maxim de fiecare clipă.

Parapantă

Pentru acest sport nu ai nevoie decât de o pereche de bocanci și mănuși și, bineînțeles, dorința de a zbura. Parapantismul nu este un sport care te solicită fizic, însă îți oferă senzații noi care nu se pot compara cu nimic altceva.

Pentru începători există cursuri de inițiere de o zi în care se deprind tehnicile de bază și chiar se efectueză zboruri scurte individuale sub îndrumarea instructorului. Dacă la finalul unei astfel de zile decideți că v-ați descoperit adevăratul hobby, atunci puteți merge mai departe urmând cursurile de perfecționare.

Recomandare: chiar dacă nu este nevoie de o pregătire fizică specială, practicarea parapantismului necesită stăpânire de sine, o bună coordonare a mișcărilor și lipsa fricii de înălțime.

No Comments Yet

Lasa un comentariu

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

16 + 3 =