Acesta a fost cel mai important om din istoria berii românești

Atunci când ai ajuns la Piața de Flori George Coșbuc, probabil că te-ai oprit măcar pentru câteva clipe că să te întrebi ce se întâmplă cu acele clădiri părăsite despre care ai auzit că au fost cândva o renumită fabrică de bere.

Sunt puțini cei care știu că respectivele construcții au fost ridicate acum mai bine de 120 de ani de industriașul român Dumitru Marinescu Bragadiru, care a construit aici cea mai mare fabrică de bere din România acelor vremuri.

Inaugurată în 1895, fabrica era o adevărată bijuterie a tehnologiei industriale: mașinile sale cu abur de 120 de cai putere și cei 60 de lucrători produceau zilnic 12.000 de litri de bere din orz românesc și hamei importat din Boemia, depășind cu mult volumele tuturor competitorilor săi.

Fabrica de bere ridicată de Marinescu Bragadiru era inima unui complex ce se întidea pe aproape 10 hectare. Ansamblul cuprindea, pe lângă zona industrială, o serie de alte construcții și arii cu funcțiuni diferite: locuinţe pentru muncitori, casa familiei, Colosseumul (Palatul) care avea sală de bal şi cinema, câteva prăvălii şi chiar şi o popicărie pentru angajaţi.

Colosseumul, cunoscut ulterior ca Palatul Bragadiru, ridicat între 1905 și 1911, era un loc unde se organizau evenimente și unde muncitorii din fabrică se puteau relaxa. Concepția arhitecturală eclectică cu un repertoriu decorativ bogat folosit armonic la compoziția fațadei și decorarea interioarelor, reflectă întru-totul frumusețea anilor 1900. Palatul are 10.000 de metri pătrați construiți și un teren aferent de 12.000 de metri pătrați.

Atenția pe care Dumitru Marinescu Bragadiru o acorda lucrătorilor săi se explică prin faptul că marele industriaș provenea la rândul său dintr-o familie modestă, fiind fiul unui șindrilar ce avea opt copii. El și-a început ucenicia într-o distilerie de rachiu, afacere pe care a dezvoltat-o și pe care patronul său i-a lăsat-o în cele din urmă prin testament. Marinescu Bragadiru și-a dobândit cea mai mare parte a averii din afaceri cu spirt și alcool rafinat, produse foarte căutate în anii ce au urmat Războiului de Independență a României.

După mai bine de jumătate de secol în care Fabrica de bere Bragadiru a funcționat neîntrerupt, a venit ziua fatidică de 11 iunie 1948, când toată industria din România a fost naționalizată. Familia fondatorului a pierdut orice drept asupra fabricii, numele acesteia a fost schimbat în Bere Rahova, iar palatul Bragadiru a devenit Casa de cultură “V. I. Lenin”. Astăzi, din întreg ansamblul din Calea Rahovei, doar Palatul Bragadiru a revenit în proprietatea deținătorilor săi de drept și se află într-o stare bună, restul clădirilor fiind într-un grad avansat de degradare, unele fiind chiar demolate.

No Comments Yet

Lasa un comentariu

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

3 × 2 =